La divina tragicomèdia grega

La divina tragicomèdia grega
La tempesta cau sobre Grècia, y hace estragos con su fuerza, and all the world is looking there waiting for the results

dimecres, 28 de març del 2012

DUES CRISIS, DUES HSTÒRIES, SIMILARS I DIFERENTS, PERÒ AMB IGUAL IMPACTE


CAT:
Comparativa de la crisi del 1929 amb l’actual
"La cobdícia porta als excessos financers"
El crack del 29 comença amb l’esclat de la bombolla financera de les accions borsàries. En la crisi actual es tracta de la bombolla financera de les hipoteques subprime. Els resultats de les dues bombolles són idèntics, però magnificats en tots els països desenvolupats en la crisi actual.

A Grècia la situació s’agreuja pel seu elevat dèficit. (Goldman Sachs ajudà a maquillar el real del 12,7% fins el 3,7%). Dèficit cobert amb l’emissió de deute pública, provocat per la política populista dels governs de Karamanlis, i descobert pel nou govern grec del 2009.
La societat grega es veu abocada a un gran augment del atur. Sense poder fer un New Deal amb Obres Públiques, ni tant sols pot refinançar el deute. S’ha de retallar tota la despesa pública, els salaris i les pensions. La pèrdua de llocs de treball i dels drets adquirits porten a l’agitació social contínua.
Tampoc pot fer-se una escalada militar com EE.UU i Alemanya com van fer a partir del 1933. Ni fer una devaluació monetària com es va fer en aquella època, ja que és dins la zona euro. Però segurament evitarà la fallida del país amb els rescats de la UE, a canvi de més agitació social. “Europa aboca Grècia a l’anarquia, o, ve a ser el mateix, a un ordre forçat, una dictadura. Inclús un feixisme” (Bernard-Henri Lévy, El País, 19-2-2012, pàg. 14, Opinió).
El que sí ha fet és aconseguir una bestreta del 53,5% sobre el nominal del deute públic (eliminant de cop 105.000 milions d’euros), i una reducció del tipus d’interès. Clar que els nous bons comencen a cotitzar entre un 24,9% i un 28,7% el primer dia, el 12-3-2012.

----------------------------------------------------------------------
ANGL:
Comparative about 1929 crisis and the current crisis
The crack of 29 started for the outbreak of the financial bubble on stock shares. Now the bubble is on the subprime mortgages. The results are identical, but magnificated on the current crisis when we look at developed countries.
Greece has a difficult situation for its deficit (Goldman Sachs helped Greece doing a makeup on the real deficit, which was a 12, 7%, Goldman announced a 3, 7%). This deficit was covered with public debt and this was caused for the populist politic of the Karamanlis government. The deficit was publicly exposed by the new government on 2009.
The Greek society suffers an increase of the unemployment. The new government of Greece can’t do a New Deal like United States on public works, because Greece can’t refinance its debt. The Greek nation most cut on all the public works, the salaries and the boards. The unemployment and the loss of the rights which were acquired before causes continue public agitation.

Greece can’t do an economical increase based on military forces like United States or Germany since 1933. Now Greece can’t do so devaluation because it is in European Union, but probably it will avoid bankruptcy with the rescue of EU, but this will cause social agitation. “Europe will pour Greece to anarchy or a forced order; a dictatorship. There is a person who speaks about fascism” (Bernard-Henri Lévy, El País, 19-2-2012, page. 14, Opinion).
A thing that’s been done yet is to get an advance of 53, 5% from the nominal of public debt (eliminating of time a 105000 million of €) and a reduction on interest rate, but the new bonus will be trading between a 24, 9% and a 28, 7% on first day (March 12th on 2012).
--------------------------------------------------------------------


CAST:
Comparativa de la Crisis del 1929 con la actual
“La codicia lleva a los excesos financieros”
El Crack del 29 empieza con el pinchazo de la burbuja financiera de las acciones en la bolsa. Ahora es la burbuja financiera de la hipotecas subprime. Los resultados, idénticos, pero magnificados en todos los países desarrollados.
En Grecia la situación se agrava por su elevado déficit (Goldman Sachs ayudó a maquillar la deuda real del 12,7% hasta el 3,7%). Déficit cubierto con emisiones de Deuda Pública, provocado por la política populista de los gobiernos Karamanlis, y descubierta por el nuevo gobierno del 2009.

Kostntios Karamanlis

La sociedad griega se ve impulsada a un gran aumento del paro, sin poder aplicar un New Deal en Obras Públicas, ya que ni siquiera puede refinanciar la deuda. Se tiene que recortar todo gasto público, los salarios y las pensiones. La pérdida de lugares de trabajo y de los derechos adquiridos, lleva a la continua agitación social.
Tampoco puede hacer una escalada militar como EE.UU. y Alemania en 1933. Ni hacer una devaluación, como hicieron ellos entonces, ya que está dentro la zona euro. Pero seguramente evitará la quiebra del país con los rescates de la UE, a cambio de más agitación social. “Europa lleva Grecia a la anarquía, o, lo que viene a ser lo mismo, a un orden forzado, una dictadura. Incluso un fascismo “. (Bernard-Henri Lévy,El País 19-2-2012, pág. 14, Opinión).
Lo que sí ha conseguido es una quita del 53,5% sobre el nominal de la Deuda Pública (eliminando de golpe 105.000 millones de euros), y una reducción de los tipos de interés. Claro que los nuevos bonos han empezado a cotizar entre un 24,9% y un 28,7% el primer día, el 12-3-2012.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada